ДІТИ І ВІЙНА: навчання технік зцілення

Війна в Україні стала психотравмуючим фактором для багатьох осіб, і зокрема, дітей, насамперед тих, що перебували чи досі перебувають безпосередньо в зоні бойових дій. А тому вкрай важливо винайти такі способи допомоги цій категорії постраждалих, щоб вони могли бути реалізовані у стислі терміни, щоб їх можна було застосовувати у груповому форматі та охопити відразу велику кість дітей. Наразі таким вимогам відповідає методика «Діти та війна: навчання технік зцілення».

З метою оволодіння означеною технологією роботи та запровадження її у практику роботи при наданні психологічної підтримки та допомоги дітям навчально-методичним центром психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти з 02.05 до 13.05 2022 року проведено онлайн-тренінг для практичних психологів закладів загальної середньої освіти області. У тренінгу взяли участь 92 спеціалісти (4 групи).

Протягом двох тижнів спеціалісти психологічної служби  під керівництвом Лариси КОНДРАТЕНКО, методиста центру, познайомилися з особливостями реагування дітей та підлітків на психологічну травму, пов’язану з війною, механізмом виникнення посттравматичних стресових розладів, техніками для навчання дітей релаксаційним навичкам.

Важливим елементом тренінгу стало опрацювання питань, пов’язаних з роботою за означеною технологією з батьками, можливість залучення останніх до процесу надання підтримки власним дітям у кризових ситуаціях.

Учасники тренінгу «Діти та війна: навчання технік зцілення» вказали на значні просвітницькі та профілактичні можливості програми при роботі з дітьми, наданні їм короткотривалої психологічної допомоги та сприянні здатності будувати власне майбутнє, інтегруючи в нього набутий досвід.



  • 12